Ulrica o malamuterna

Ulrica o malamuterna

Hundträningsdagbok

Lite noteringar kring de körningar med hundarna som jag gör.

Varför räcker det inte med en?

HundträningPosted by ulrica Fri, November 27, 2009 17:29:19

Den frågan har jag fått många gånger nu. Eller "varför måste du ha så många"? Hundar alltså. Inte nåt annat ... smiley

Ja, det är ju lite svårt att köra spann med EN hund. Det är svårt att köra spann även med två. Med tre blir det ojämnt. Med fyra, ja då börjar det likna något. Men när man väl nått så långt, ja - då inser man att det skulle nog behövas en till för att kunna ha den packning man vill ha på långtur + att jag som inte är nån liten sticka till tjej, nog vill kunna få ÅKA ibland oxo... Så ett sexspann är nog optimalt.

Sen är det ju det där. Ska man ha ett bra spann, så lär det ju fyllas på. Min gamle Cd går jag ju inte och avlivar bara för att han inte orkar gå med på långtur längre?? Och en valp behöver jag, för när den är två och tävlingsbar, så är luna 7 och då är det bara 2 år så är hon pensionär i tävlings/meriteringssammanhang. Och sådär rinner det på.

Men. Oförståelsen för vad vi "polarhundstokiga" håller på med. Är det fler som fått frågan? Hur känner ni? Jag inser ju att det är total oförståelse över vad jag håller på med, vad jag BRINNER för, vad jag verkligen VILL. Kampen att komma dit har pågått ett tag, och inte 17 lägger jag av nu?? Med en sådan stor insats av känslor, arbete, slit, ekonomi och val av livsstil. Det man kanske offrat på vägen för att komma vidare. Inte lägger jag av nu! Det handlar inte om prestige, det handlar bara om att detta är mitt val av hur jag vill leva.

När jag står där bakom mina hundar och far fram i regn, rusk och grus. Inte är det det jag tänker på. Jag ser framför mig vidderna på fjället, de soliga vinterdagarna, vare sig det är i januari eller april. Umgänget med hundarna, lyckan tillsammans. Det må vara romantiserat, men det är min dröm. Kan inte jag få sträva efter att leva min Dröm? Detta är min lycka, och vill någon vara med och dela den så varsågod! Det är alltid roligt att kunna dela upplevelsen med andra - därför det är så kul att fara iväg på turer tillsammans med andra Polarhundsjuka smiley Och en del turer är planerade framöver, det ska bli jätteskoj!! Dela glädje o upplevelserna med andra gör ju det hela så mycket roligare!

Vill du inte dela drömmen, så låt bli. Gör det Du drömmer om! Men detta är vad jag vill, och att ständigt bli ifrågasatt varför man har så många, eller om man inte ska "göra sig av med några" - är ett bevis på total oförståelse. Arbetet och slitet med och tillsammans med hundarna, det gör att man känner att man lever. Här och nu. Drömmarna och planeringen, träningen, allt det där ... Visst, en vardag finns det alltid med hus, fix osv.

Men det som pyr, som ligger där och pyr inuti. Längtan till när man drar upp ankaret, säger ett kort "jah!" och hundarna plötsligt blir tysta och rusar framåt.. Gnistrande snö, medars ljud mot snön, vinden i ansiktet... Ja, allt det där. När snön lägger sig har jag den där Drömmen precis utanför hundgårdarna. Jag bor bara underbart, och varför skulle jag då plötsligt göra mig av med dem som jag flyttat hit för att leva ett riktigt Liv med?

Fulufjället 2007. Zipp med på sin första fjälltur, med säkerhetsbälte i form av en liten sele fäst i släden. 10 veckor var han då har jag för mej. Famous endast runt 7-8 mån där, och Nanoq i led, Luna "wheel" om man nu kan säga så med bara tre framför. Linda O framför med sina 2 vovvar Izak o Novak. Vi var båda för tungt packade slädar i förhållande till hundar, det var slitigt, men uj vilken känsla där på det kala fjället! Just då sol, tystnad och vi hade tagit oss dit för egen maskin, vi och hundarna.

  • Comments(7)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Anna W. Sun, December 20, 2009 22:25:13

Ja, jag blir ifrågasatt fast jag bara har två hundar och den ena just nu råkar vara en gråhund dessutom.. Varför räcker det inte med en hund? undrar många. Nästa fråga är varför jag måste ha så stora hundar. Men som sagt, det är de som går miste om något för det är en helt annan känsla att samarbeta med sina hundar och fara fram i det närmaste ljudlöst så att man kan ta in saker med alla sinnen, än att åka skoter i full fart med tillhörande bensinångor och vrål från motorer. Visserligen kan det också ha sin tjusning ibland men..nä, jag föredrar hundkrafter :)

Posted by Frasse Fri, November 27, 2009 20:19:37

Ja dessa oförstående människor, förstår mig inte på dom som inte kan sätta sig in i friheten i att åka hundspann (färdtjänst) ;-)). Stå på dig, live your dream.

Posted by Mia Ågren Fri, November 27, 2009 19:58:26

Jo visst blir man ifråga satt. Visserligen har vi skaffat ingefär 3 hundar per år, så visst går det fort, men det finns inget bättre att lägga pengar och tid på. Nu har vi ungefär 5 st och det skulle vara trevligt med några till. Kanske en samojed och ett par grönisar. Så ja, folk förstår inte alltid. :) Men jag förstår inte heller hur man kan vilja leva sitt liv i ett radhus utanför stockholm och jobba bort sitt liv, bara för att kunna ha två bilar att köra till jobbet med. Tur vi är olika! Om bara snön kunde komma hit ned till oss med!

Posted by Christina Fri, November 27, 2009 18:58:57

Det är bara att beklaga dessa människor som frågar såna frågor eftersom de har missat upplevelsen att leva med dessa underbara hundar och den livsstil som följer. Fast förhoppningsvis har de något annat som de brinner för och som vi är helt oförstående för. :-)

Vad söt Zipp är när han ligger på släden!

Posted by Linda O Fri, November 27, 2009 18:45:26

Ja du den påskturen... får gåshud av att se bilden bara! Det är ju en livsstil att ha polarhundar och den väljer man nör man skaffar en, två, tre... ja osv! =) Känslan av att göra alla dessa äventyr med våra fyrbenta är obeskrivlig och ofattbar om man inte själv upplevt den!

Posted by Marita Fri, November 27, 2009 17:58:28

Å man behöver inte mer än 2 hundar för att en del skall se undrande ut. Att sedan samma undrande människor har 5-6 segelbåtar att ta hand om är tydligen helt normalt haha!

Posted by Linda S Fri, November 27, 2009 17:32:56

Jodå, man behöver inte ha 6 hundar för att bli ifrågasatt.... Det räcker med 3 *himla med ögonen*