Ulrica o malamuterna

Ulrica o malamuterna

Hundträningsdagbok

Lite noteringar kring de körningar med hundarna som jag gör.

Änglavakt

HundträningPosted by ulrica Fri, October 09, 2009 19:17:52

... har jag verkligen haft för en stund sen!

Gick ut och hämtade Zipp på ett infall. Tänkte kolla hur bra han verkligen är när han går själv. Kallt ute, runt nollan om inte kallare. På med selen på Zipp, in med Famous i bilen (båda gick i samma hundgård, så hon fick sitta i bilburen o vänta). Manar på Zipp och iväg drar han, böjd som en räka o drar som bara f-n. Upptäcker till min förskräckelse att bromsarna knappt inte funkar!! Och jag kör från gården mot stora vägen Sälen-Moravägen, där lastbilarna kör så det dånar, bilar kör i idiotfart osv. Hinner tänka "fan!!" titta åt höger- ingen bil- vänster - BIL!!! Som TUR ÄR, är det en "lokalkändis", dvs det går inte så fort, och han ser mej. Jag får göra ett blixtsnabbt val - försöka stanna på något sätt o hoppa av cykeln o antagligen hamna mitt på vägen - eller satsa på att Zipp går över vägen. Satsar på det senare, och vi står lugnt på sidan av vägen när bilen passerar. PUH!!!!

Bromsarna funkade jättebra i lördags på Björnrundan, men efter Zipp och Famous' totalt GALNA fart på andrasträckan vart bromsarna något sämre, och efter söndagens tur, där jag i slutet låg efter två andra och fick bromsa max, verkar bromsarna nu gett upp. Fram har dessutom HELA bromskloss-stycket bara trillat bort... Nu sitter jag här med adrenalin i kroppen. Trots denna intro-fadäs, så körde jag faktiskt Zipp, men med handen på den fungerande bromsen hela tiden, då den tar lite "tid på sig" att börja fungera.. Med fullt ös på skogsbilvägen bakom campingen, var det lite extra kick sådär. Viltdoft verkade det vara överallt för han bara rusade som aldrig förr! Nu är jag lite sugen... men får se hur de går me cykeln och om jag har nån korrekt fästanordning att hinna hitta.. får se...


Foto: Marita Johansson

Björne ja. Vilken trevlig helg det blev!!!

Stort tack till Trevliga Gäster!!!! Hoppas ni vill komma flera gånger! Visst är det mysigt att ha... *räknar* jag tror det blev 13 ylande hundar på gården samtidigt smiley Fredagen blev mys i köket med hundprat, eld, gott o äta o dricka. Dock i säng i tid, för lördag väntade Björne!

Lastade in 8 hundar i min bil o släp, och vi slog följe med de andra uppöver. Bland de första på plats som vi var, blev det så att vi körde innan resterande gänget kom från bangenomgången, och väntade sedan vid första rastplatsen. Det var MYCKET TREVLIGT o träffa alla, både kära gamla och kära nya bekanta!! Synd man inte hinner prata mer än man gör, men det blir ju flera gånger! Trax satt vid ett träd i koppel, och fick hälsa på en söt malamutetik från Särna som var 3 veckor äldre o otrooooligt söt! Det tyckte både jag och han tror jag! smiley Strax innan vi skulle därifrån höll dock Trax på att bli malamute-mat åt ett äldre fyrspann som skulle passera förbi, men hade annat än "framåt" i tankarna... dock gick det bra..

Jag körde cykel i år som sagt, första sträckan med Luna och Cd. Luna ville höja tempot betydligt men Cd är inte i samma form som övriga ligan. Det kände nog Luna för hon gick ner i tempo och höll makligare fart. De 7-8 kilometrarna var nog en gnutta för långt för Cd, så hädanefter blir det powerwalks med matte och superkorta sträckor för hans del. Han visade inte alls att han hade ont eller så, men det syntes på hur han galopperade/travade att han snedbelastar något, trots rimadyl, så nu är han Pensionerad Draghund. Han ääääälskar när selen kommer fram, men det får bli på "trevnadsbasis" framöver. Enligt veterinärerna skall han tränas, ofta och kort, för att bygga upp muskulaturen jämnt vä/hö bak. Han brukar sova gott även efter powerwalksen, så jag tror att han får nöja sig med det.

Andra sträckan skulle jag köra Zipp och Famous. Redan vid tanken på det pirrade det i magen - som det alltid gör när jag ska göra något så skoj som att köra cykel med två fartdårar, eller som när jag ska köra hela mitt spann. Det är ALLTID så att det pirrar smileysmiley - jag kan inte hjälpa det!!! För det är ju så KUUUUUUL! Just precis INNNAN jag ska iväg, blir jag pirrig, glad o tja bara GLAD. Det är verkligen bara skoj! Denna gången blev det som att åka karusell!! Efter lite hjälp (tacktack!) med trassellinor o annat, så va vi iväg! Tjoooooo va de gick! Full galopp direkt! Efter oss for Christina med Heaven som ju jaaaaaagade efter matte o mor/far sin.. Sen var det bara att hålla i! Kommer ikapp första trehjulingen med två vovvar o husse - jag tjoar, och precis då kommer lämpligt en liten "parkeringsficka" som han svänger in på, och vi susar förbi. Nästa ekipage står stilla, och jag fegar och går med cykeln bredvid o förbi- sen susar vi på. Passerar någon till, sen är vi ikapp Pertti med spann. Han tjoar i åt mej att "va inte så j-la feg, det är väl bara o köra förbi det??" , så det gör jag o visst går det superbra. Famous tittar inte ens, Zipp viftar på svansen...! Det är helt enkelt så att det är annat än med min käre Nanoq som lätt kunde hitta på andra saker än framåt när man skulle förbi.. Jag behöver verkligen LÄRA mig att lita på de hundarna jag har nu, att det går bra och att dom är vana och vuxna nu. Väl framme vid andra stoppet, sitter en skylt med en ritad älg på - den är lite lätt obehaglig tycker Zipp o gör en stor lov runt den. smiley Så RIKTIGT vuxen än är han kanske inte?? *hihi*

Precis vid start från första pausen. Foto: Britt Sikström

Pausar länge och väl vid andra stoppet, pratar med folk, äter lite käk (man blir hungrig av att ÅKA cykel! smiley ), hälsar på Trax syster Alva med husse/matte som kommer förbi (skoj!!!), och tittar på massa hundar. Hinner hälsa på Zipps bror som står o hoppar vid ett träd och tjoar "ja vill ja vill ja viiiiiilll ivääääg!" Att dessa Z-kullsyskon kan vara såååå lika varann är helt jättehäftigt tycker jag! smiley Även de från den tidigare kullen är ju sådär så man kan SE att dom är samma.

Kör med Famous och Zipp igen, men nu i ett något lugnare tempo, men hög trav och bitvis galopp (innan var det total-rusning...typ - tror vi tyckte de va sååå skoj både dom o jag så vi fick "uppåtsnurr" av varandra). Stannar efter halva ungefär och byter Famous mot Luna som kändes så framåt första sträckan men inte fick sträcka ut. Fin fart, passerar ett trespann strax innan vi kommer sista kilometern tillbaka. Varken Luna eller Zipp ens tittar mot hundarna, och jag behöver knappt bromsa in. Luna är ju den jag haft med på alla tävlingar och träffar, hon börjar bli erfaren nu, och henne behöver jag aldrig fundera på om ja kan lita på eller ej. Har jag henne fram, vet jag att vi kommer förbi utan problem, hon bara sänker huvudet o DRAR med resterande tre om de nu skulle få för sig att hälsa på andra. Det är skönt att ha en sådan hund att lita på!!! smiley Måste bara lära mig att lita på mej själv och det övriga gänget som ju oxo blivit vuxna o mer erfarna nu...! Men det kommer väl! jag är lite FÖR feg emellanåt...! behöver träna träna träna på det!

Trötta o nöjda på kvällen blev det skapligt tidigt, hundarna somnade direkt efter maten. Snön vräkte ner utanför fönstren o mysigt va det att sitta med sprakande eld o prata mera hund! Söndagen körde vi här hemma, och jag körde Luna/Zipp medan Famous fick gå med för henne okända Zolo från Sandviken. Inga diskussioner utan hon jobbade på bra tydligen. Heaven fick dra Christina några kilometer, så söndag kväll sussade alla mina vovvar sött. Cd trött från lördagens äventyr! TACK alla för en (H)UNDERBAR helg!!

Måndag o Onsdag fick Cd promenad på 4 km tillsammans med Heaven måndag, och Heaven/Luna onsdag, och igår fick Zipp o Famous va me på powerwalk 8 km. Så nu är vi rätt nöjda. Hoppas på en tur i helgen!!

Och som sagt - idag vart det en test med Zipp ensam, och det va ju en kick utan dess like...

På återseende, o hoppas du kunnat läsa så här långt! Tack för korten! Tog bara 3 kort själv, och förstått att folk inte tycker sig se så glada ut på dom, så ja låter bli att lägga upp dom här *hihi* Mera foton nästa gång! :-D

  • Comments(4)//hundkorning.polarhund.se/#post69